Stowarzyszenie na rzecz Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego nr 1
Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 1
ul. Barska 45
30 - 307 Kraków
tel/fax 12-266-29-67
REALIZACJA PROJEKTU "KSZTAŁCENIE ZAWODOWE UCZNIÓW - ZIT"
W roku szkolnym 2017-2019 w naszej szkole rozpocznie się realizacja Unijnego projektu w ramach poddziałania 10.2.1 „Kształcenie zawodowe uczniów – ZIT”. Głównym celem projektu jest zwiększenie szans na rynku pracy uczniów i uczennic szkół branżowych. Pozwoli na lepsze dostosowanie systemów kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy, zaangażowanie przedsiębiorców w proces realizacji staży. Umożliwi przeprowadzenie kursów i szkoleń dla uczniów w ramach Centrum Kompetencji Zawodowych. Projekt adresowany jest do zainteresowanych uczniów/uczennic z branż:
a. administracyjno – usługowej;
b. budowlanej;
c. mechanicznej;
d. turystyczno – gastronomicznej;
e. elektryczno-elektronicznej;
f. rolniczo – leśnej z ochroną środowiska
W ramach projektu utworzone zostaną Centra Kompetencji Zawodowych (CKZ) na bazie szkół i placówek kształcenia zawodowego, prowadzonych przez Gminę Miejską Kraków. Oferta zapewnia najwyższe standardy edukacyjne, umożliwiające nabycie dodatkowych kompetencji gwarantujących miejsce na rynku pracy.
W projekcie biorą udział trzy szkoły Specjalne w obszarze turystyczno- gastronomicznym:
• Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1, ul. Barska 45, 30-307 Kraków w zawodzie Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
• Zespół Szkół Specjalnych nr 14, os. Sportowe 28, 31-966 Kraków, w zawodzie Kucharz
• Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących, ul. Grochowa 19, 30-731 Kraków, w zawodzie Cukiernik
W Naszym Ośrodku będzie organizowany kurs ,,Kreatywny pracownik świadczący usługi hotelarskie, w ilości 40 godz., dwa weekendy (piątek-niedziela). Zajęcia prowadzą nauczyciele naszego Ośrodka.
REGULAMIN UCZESTNICTWA W PROJEKCIE
Rekrutacja na kurs rozpocznie się od 18 września 2017r . W pierwszej kolejności zapraszamy wszystkich uczniów klas III.
Do końca roku kalendarzowego zamierzmy zorganizować 4 kursy dla 24 uczniów.
Uczniowie na kursie zdobywać będą umiejętności z zakresu:
1. Pracownik hotelu na stanowisku sprzedażowym.
- Obsługa kasy fiskalnej;
2. Procedura sprzątania jednostki mieszkalnej
- nowości w wyposażeniu;
- przygotowanie pokoju dla gościa;
- obsługa programu hausekeeping (pokaz środków czystości);
- akademia dobrych manier.
3. Bukieciarstwo
- tworzenie bukietów okolicznościowych;
– dekoracje kwiatowe na stół okazyjny i bankietowy.
4. Carving + dekoracje drinków
- podstawowe cięcia i techniki rzeźbienia warzyw i owoców;
- zasady oraz style stosowane w carvingu;
- dekoracje drinków.
5. Nowoczesne trendy w gastronomii hotelowej
- organizacja przyjęć okolicznościowych i konferencji;
- zakąski typu finger food.
6. Elementy baristyki
- sposoby parzenia kawy.
7. Tekstylia hotelowe
- obsługa maszyny do szycia stębnówki i maszyny typu overlock;
- obsługa stanowiska do prasowania;
- cerowanie uszkodzeń;
- przyszycie guzików.
8. Elementy obsługi kelnerskiej
- bielizna stołowa oraz ozdobne składanie serwet;
- zastawa stołowa używana w gastronomii hotelowej;
- zasady noszenia tac, talerzy, półmisków.
Po ukończeniu kursu uczestnik otrzyma dyplom potwierdzający nabycie nowych lub poszerzenie dotychczasowych umiejętności zawodowych, oraz kompetencji społecznych.
Serdecznie zapraszamy!